piątek, 22 lipca 2011

Wszystko o nalewkach

Nalewka wiśniowa na Brandy
4 kg wiśni
3 litry Brandy
1 litr spirytusu 96%
1/2 laski cynamonu
10 gożdzików
1/2 gałki muszkatułowej (należy ją zmielić)
60 dkg cukru (ja daję cukier brązowy)

Wiśnie należy umyć, wypestkowć, wsypać do gąsiorka. Dodać cynamon, gożdziki, gałkę muszkatułową, cukier, Brandy i jako ostatni spirytus. Gąsiorek szczelnie zamknąć i postawić w ciemne chłodne miejsce na
2 miesiące. Po tym czasie zlać i przefiltrować nalewkę przez bibułę filtracyjną. Następnie wlać do butelek szczelnie zamykając. Odstawić butelki w to samo miejsce na 3 miesiące.

Wiśnie z nalewki można zasypać cukrem i wykożystać do ciasta (nie częstować ciastem dzieci, chyba że będą pełnoletnie).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz