czwartek, 28 lipca 2011

Nalewka orzechowa

40 niedojrzałych orzechów włoskich
2 litry wódki 50%
20 dkg cukru

Niedojrzałe orzechy włoskie (takie które można przebić igłą) drobno pokroić wraz z łupiną i wsypać do słoja. Zalać wódką i postawić na ok 1,5 miesiąca w jasnym miejscu. Po tym czasie zlać nalewkę a orzechy zasypać cukrem, postawić w słońcu do rozpuszczenia się cukru. Następnie zlać syrop z orzechów, połączyć razem z poprzednio zlaną nalewką, przefiltrować przez bibułę filtracyjną i rozlać do butelek szczelnie zamykając.
Nalewkę odstawić w ciemne chłodne miejsce na ok 2 miesiące.

Zastosowanie.
Przy bólach żołądka, jelit i wątroby, oczyszcza krew, działa wzmacniająco.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz