5 kg wiśni
20 gożdzików
skórka z 3 świeżych pomarańczy
5 litrów 70% spirytusu
1 laska cynamonu
75 dkg brązowego cukru
Wiśnie wypłukać i wypestkować (z 1/3 wiśni pestki zostawić), wsypać do gąsiorka wiśnie i pozostawione pestki. Dodać gożdziki, skórkę z pomarańczy. cynamon, cukier i wlać 70% spirytus. Gąsiorek szczelnie zamknąć i postawić w słonecznym miejscu na 1.5 miesiąca. Po tym czasie zlać i przefiltrować nalewkę przez bibułę filtracyjną, rozlać do butelek. Postawić butelki w ciemne chłodne miejsce na min 3 miesiące.
Pozostałe po nalewce wiśnie można jeszcze raz zalać 2.5 litrami wódki 40%, pozostawić na 1 moesiąc. Po tym czasie zlać i przefiltrować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz