piątek, 22 lipca 2011

Wszystko o nalewkach

Nalewka z czarnej porzeczki
4 kg. czarnej porzeczki
5 litrów spirytusu 70%
4 laski wanilii
4 gwiazdki anyżu
20 szt. gożdzików
40-60 dkg cukru (10-15 dkg na 1 kg owoców)
Czarną porzeczkę należy oczyścić z ogonków i szypułek, umyć, włożyć do gąsiorka, dodać laski wanilii, anyż, gożdziki, zalać spirytusem. Następnie gąsiorek szczelnie zamknąć i postawić na 3 miesiące w słonecznym miejscu. Po tym czasie przecedzić nalewkę a owoce czarnej porzeczki zasypać cukrem i postawić w słonecznym miejscu aż cukier się rozpuści. Zlać sok z owoców i połączyć z poprzednio zlaną nalewką, przefiltrowac przez bibułę filtracyjną. Rozlać do butelek. Dobrze zamknąć, odstawic na 6 miesięcy w ciemmne miejsce.
Nalewkę tą można używać przy nieżycie górnych dróg oddechowych jak i w zaburzeniach trawienia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz