piątek, 22 lipca 2011

Wszystko o nalewkach

Nalewka z czarnej porzeczki z Whisky
4 kg czarnej porzeczki
5 l Whisky
15 gożdzików
kawałek korzenia imbiru
2 laski wanilii
80 dkg cukru brązowego (20 dkg na 1 kg owoców)
Czarną porzeczkę pozbawić ogonków i szypułek, opłukać, wsypać do gąsiorka. Dodać gożdziki, imbir, laski wanilii, wlać Whisky. Szczelnie zamknąć i postawić w ciemnym chłodnym miejscu na 3 miesiące.
Po tym czasie zlać nalewkę a owoce zasypać cukrem i postawić w słonecznym miejscu aż cukier się rozpuści. Następnie zlać sok i połączyć z uprzednio zlaną nalewką. Przefiltrować przez bibułę filtracyjną, wlac do butelek. Butelki zakorkować i postawić w ciemnym chłodnym miejscu na minimum 6 miesięcy.

Nalewka ma właściwości wykrztuśne, podawać również w zaburzeniach trawienia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz