czwartek, 28 lipca 2011

Nalewka malinowa

1 kg malin
1 litr spirytusu 70%
15 dkg cukru ( ja daję cukier brązowy )

Maliny opłukać, odsączyć na sicie, włożyć do gąsiorka i wlać 1 litr spirytusu 70%. Gąsiorek szczelnie zamknąć i postawić na 2 miesiące w słonecznym miejscu. Po tym czasie zlać nalewkę a owoce zasypać cukrem
i postawić w słonecznym miejscu do czasu aż cukier się rozpuści. Następnie zlać sok z malin. Połączyć z wcześniej zlaną nalewką i przefiltrowac przez bibułę filtracyjną, wlać do butelek, zakorkować i postawić w ciemnym chłodnym miejscu na 6 miesięcy.

Stosuje się przy przeziębieniach, działa przeciwgorączkowo. Dobrze wpływa na przewód pokarmowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz