środa, 20 lipca 2011

Nalewka miodowo-paprykowa

1 litr miodu wielokwiatowego ( może być lipowy )
1 kg papryki czerwonej słodkiej
1 papryczka ostra
25 ziarenek czarnego pieprzu
1 laska wanilii
2 litry przegotowanej wody
1,5 litra 70% spirytusu
Paprykę obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Miód rozpuścić w 2 litrach przegotowanej wody, do tego dodać pokrojoną paprykę, 25 ziarenek czarnego pieprzu, 1 laskę wanilii, 1 papryczkę ostrą, wszystko zamieszać i odstawić w ciemne miejsce na tydzień ( codziennie mieszając ). Po tygodniu zalać 1,5 litrem 70% spirytusem odstawić w ciemne miejsce na ok miesiąc ( do uzyskania klarowności ). Następnie zlać do butelek, zamknąć i odsawić na ok 3 miesiące. Po tym czasie nalewka jest gotowa.
Na zdrowie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz